Ψυχική Ενδυνάμωση Εφήβων

Ψυχολογική Ενδυνάμωση Εφήβων

Η εφηβεία αποτελεί μια μεταβατική περίοδο, όπου το άτομο περνά από την παιδική στην ενήλικη ζωή.

Είναι η φάση που το άτομο βιώνει έντονες αναπτυξιακές αλλαγές, τόσο σε σωματικό όσο και ψυχολογικό επίπεδο. Το πώς το άτομο θα βιώσει το πέρασμα στην ενήλικη ζωή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εμπειρίες που έχει στο ιστορικό του και από το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται.

Στη φάση της εφηβείας οι νέοι αρχίζουν και ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την εικόνα τους, τις διαπροσωπικές σχέσεις, έχουν περισσότερες απορίες για το φύλο και τη σεξουαλικότητά τους και εκδηλώνουν συχνότερα κοινωνικές ανησυχίες. Επιπλέον, προσπαθούν να προσανατολιστούν επαγγελματικά, να αναπτύξουν πιο μεθοδικά τα χόμπι και τις δραστηριότητές τους και να ορίσουν στόχους για τη ζωή τους. Η μετάβαση στην εφηβεία συχνά δεν είναι ομαλή κυρίως λόγω του αυξημένου άγχους να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα με αποτέλεσμα να βιώνουν συχνά συμπτώματα μελαγχολίας, παραίτησης, αναβλητικότητας, κυκλοθυμία ή να εμφανίζουν επιθετικότητα.

Ψυχολογική Ενδυνάμωση ΕφήβωνΕπιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες στη ψυχολογία του εφήβου μπορεί να είναι οι εντάσεις στο σπίτι, οι δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, η κακοποίηση στο σχολείο (λεκτική, σωματική, ψυχολογική βία) και οι αδιάγνωστες μαθησιακές δυσκολίες.

Η εφηβεία είναι μια πολύ καλή περίοδος να λυθούν τυχόν προβλήματα και δυσκολίες πριν εδραιωθούν στον ψυχισμό και ακολουθήσουν την μετέπειτα ζωή τους. Είναι λοιπόν ουσιώδες αν ένας έφηβος δυσκολεύεται να διαχειριστεί κάποιες καταστάσεις (ασθένεια μέλους οικογένειας, σχολικό εκφοβισμό, καταχρήσεις, συναισθηματικές δυσκολίες, φοβίες, άγχη) να μη διστάσει να απευθυνθεί σε ένα ειδικό.

 

Η ψυχολογική υποστήριξη θα ωφελήσει ιδιαιτέρως στους εξής τομείς: 

  • να αγαπήσουν τον εαυτό τους και την εικόνα τους

  • να αναπτύξουν δεξιότητες καλής επικοινωνίας με φίλους και γονείς

  • να αναπτύξουν υγιείς και ισότιμες σχέσεις

  • να προλαμβάνουν δυσάρεστες καταστάσεις (πρόληψη υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ουσιών ενημέρωση για τους κινδύνους της μετάδοσης ασθενειών λόγω έναρξης σεξουαλικής δραστηριότητας σε μικρή ηλικία, αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κτλ)

  • να αποκτήσουν μια θετική στάση για τη ζωή

  • να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και ψυχολογική ανθεκτικότητα

  • να ζήσουν την εφηβεία τους  όμορφα και αρμονικά

 

Τεστ Άγχους

relationships

Νιώθετε ότι το άγχος σας κυριεύει και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας; 

Κάντε το τεστ για να προσδιορίσετε εύκολα και άμεσα τα επίπεδα του άγχους σας, έτσι ώστε να ξέρετε αν χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας 

Κάντε το τεστ εδώ!