Ψυχολογική Υποστήριξη και Τεχνικές Διαχείρισης του Στρες

Τεχνικές Διαχείρισης του Στρες

Επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι πάνω από το 50% των σύγχρονων προβλημάτων υγείας οφείλονται στο στρες και στην υιοθέτηση ανθυγιεινού τρόπου ζωής.

Η ψυχολογική υποστήριξη και η διαχείριση του Στρες περιλαμβάνει τη χρήση επιστημονικών τεχνικών απόλυτα φυσικών, μη φαρμακευτικών μεθόδων και στοχεύει στη ψυχολογική ενδυνάμωση του ατόμου ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Η εκπαίδευση στις τεχνικές διαχείρισης του στρες εμπνέει το άτομο να αποκτήσει μια θετική στάση ζωής, να ενεργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φροντίζει για την υγεία του, να είναι αλλά και να νιώθει συναισθηματικά και ψυχολογικά υγιής.

Έρευνες δείχνουν ότι η εξάσκηση στις τεχνικές έχει και πολλά σωματικά οφέλη καθώς το άτομο μαθαίνει να ελέγχει καλύτερα τα συναισθήματα, τις αντιδράσεις του και τον εαυτό του συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που διαχειρίζονται το στρες τους αναφέρουν λιγότερα συχνά ψυχοσωματικές ενοχλήσεις (ταχυκαρδίες, κόμπους στο λαιμό και στο στομάχι, αίσθημα ότι δεν τους φθάνει η ανάσα, ευερεθιστότητα κα.), ρυθμίζουν πιο αποτελεσματικά την αρτηριακή τους πίεση (κυρίως όταν είναι "νευροπίεση") και το ζάχαρό τους και παρουσιάζουν καλύτερη συμμόρφωση σε διατροφικά προγράμματά και προσωπικές επιλογές όπως για παράδειγμα στη διακοπή του τσιγάρου.

Σκεφτείτε ότι ένας άνθρωπος με έντονο στρες γίνεται συχνά αναβλητικός με τις υποχρεώσεις του, μη παραγωγικός στην εργασία του, παρουσιάζει συχνά δυσκολία συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης, συχνή κόπωση και επιρρέπεια σε λοιμώξεις. Αλλά και στις προσωπικές σχέσεις ένας αγχωμένος σύντροφος έχει συχνά ξεσπάσματα θυμού, απομακρύνεται στις δυσκολίες και παρουσιάζει συχνότερα συναισθηματικά "σκαμπανεβάσματα". Τα οφέλη από τη διαχείριση του στρες αφορούν εξίσου τις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και την εργασία του ατόμου.

Τεχνικές Διαχείρισης του Στρες

Τα προγράμματα διαχείρισης του στρες απευθύνονται είτε σε άτομα που επιθυμούν να ελέγξουν το στρες τους, είτε σε άτομα που ήδη έχουν εμφανίσει κάποια σωματική ή ψυχολογική νόσο, στις οποίες το στρες έχει παίξει καταλυτικό ρόλο (υπέρταση, αγχώδεις διαταραχές, φοβίες κτλ.).
Αν και εσείς νιώθετε ότι το στρες επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και αρνητικά τη ζωή σας, ξεκινήστε την εκπαίδευσή σας και δείτε τη διαφορά.

 

Ενδεικτικά πρόγραμμα διαχείρισης του Στρες:

  1. Λήψη ιστορικού και συζήτηση για τις δυσκολίες του ατόμου

  2. Πρόγραμμα Διαχείρισης Χρόνου & εκμάθηση Διεκδικητικής Συμπεριφοράς (Κύρια οφέλη: στην οργάνωση του ατόμου, στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης)

  3. Εκμάθηση διαφραγματικών αναπνοών & εξάσκηση στην Προοδευτική Μυϊκή Χαλάρωση (Κύρια οφέλη: μείωση του άγχους, του θυμού και του μυϊκού πόνου)

  4. Εξάσκηση στην Αυτογενή εκπαίδευση (Κύρια οφέλη: θετικά συναισθήματα, έλεγχος συμπεριφοράς, έλεγχο πόνο σε ψυχοσωματικές ενοχλήσεις)

  5. Εξάσκηση στον Καθοδηγούμενο Οραματισμό (Κύρια οφέλη: θετικές σκέψεις, μείωση άγχους, φοβιών και μελαγχολίας)

  6. Γνωσιακές - συμπεριφορικές τεχνικές (Κύρια οφέλη: έλεγχος του άγχους, των φοβιών, διαχείριση δυσκολιών, θετικά συναισθήματα)

 

Τεστ Άγχους

relationships

Νιώθετε ότι το άγχος σας κυριεύει και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας; 

Κάντε το τεστ για να προσδιορίσετε εύκολα και άμεσα τα επίπεδα του άγχους σας, έτσι ώστε να ξέρετε αν χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας 

Κάντε το τεστ εδώ!