Βάλτε στη ζωή σας τα φυσικά "αντικαταθλιπτικά"

 

Σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι μία από τις πιο βασικές χημικές ουσίες του νευρικού μας συστήματος, καθορίζοντας τη διάθεσή μας, την ποιότητα του ύπνου και τη συναισθηματική μας σταθερότητα. Βασικό δομικό της λίθο αποτελεί το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη έχουν οι μπανάνες, τα ζυμαρικά, το ψωμί, ο σολομός το σκουμπρί και η σαρδέλα.

 

Σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα έχει ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση και ευεργετικές ιδιότητες στην υγείας μας καθώς βελτιώνει τη διάθεσή μας και παρέχει στον οργανισμό μας πολύτιμες ουσίες όπως ασβέστιο φώσφορο και μαγνήσιο.

 

Ιχθυέλαια – Ω3 λιπαρά – EPA

Όλο και περισσότερες έρευνες συμφωνούν στην ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαταθλιπτική δράση των ιχθυέλαιων που δρουν με προληπτικό όσο και με συμπληρωματικό. Τα ιχθυέλαια βρίσκονται στον τόνο, τον σολομό, τις σαρδέλες και σε ψάρια όπως: μπακαλιάρο, αστακό, γαρίδες, σαρδέλα, σολομό, ξιφία, στο αβοκάντο, τις ελιές και τα καρύδια καθώς και σε φυτικές τροφές όπως σογιέλαιο, καρυδέλαιο, καρύδια, λιναρόσποροι, λιναροσπορέλαιο. Προτιμήστε μικρά ψάρια ώστε να μην είναι επιβαρυμένα με βαριά μέταλλα.

 

Βιταμίνες του συμπλέγματος B

Για να συντεθεί σεροτονίνη ο οργανισμός μας χρειάζεται τις βιταμίνες Β6, Β12 και το φολικό οξύ. Κάποιες από τις τροφές που μας τα παρέχουν αυτές τις βιταμίνες σε υψηλή ποσότητα είναι οι πατάτες, οι μπανάνες, τα λαχανικά, τα ψάρια, το αβοκάντο, το κοτόπουλο και το μοσχάρι. Οι βιταμίνες B6 και β12 φαίνεται να βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και τη ψυχική μας ισορροπία. -- Μαγνήσιο :H έλλειψη μαγνησίου έχει συσχετιστεί ερευνητικά με πολλά νοσήματα ψυχιατρικής φύσεως όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή άγχους και οι φοβίες. Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πολυτιμότερα ιχνοστοιχεία του οργανισμού, καθώς συμμετέχει σε πολυάριθμες λειτουργίες των κυττάρων. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ανεπαρκή όταν το στρες στον οργανισμό μας αυξηθεί αρκετά. Πλείστες έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη μαγνησίου ωφελεί σημαντικά άτομα με επεισόδια θλίψης ή κατάθλιψης και βοηθά εξαιρετικά στη σωματική και ψυχολογική κόπωση και τις διαταραχές διάθεσης.

 

Η Βιταμίνη του ήλιου ή αλλιώς D3

Πάνω από 2000 κλινικές δοκιμές έχουν καταδείξει τεράστια επίδραση της βιταμίνης d3 στη ψυχολογία του ατόμου πέρα από τα τεράστια οφέλη και στη σωματική υγεία του ατόμου. Σας παραθέτω τα αποδεδειγμένα οφέλη της βιταμίνης D3 στην υγείας σας. Τα άτομα που έχουν επάρκεια βιταμίνης d3 στον οργανισμό ή η λαμβάνουν σε περίπτωση ανεπάρκειας έχουν

  • μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού έως και κατά 77%
  • μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

  • μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη

  • μειωμένη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών νόσων

  • μειωμένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού

  • μείωση του κινδύνου για σκλήρυνση κατά πλάκας κατά 45%
  • μειωμένη συχνότητα εμφάνισης αυτισμού και αναπτυξιακών διαταραχών

 

Κεφίρ

Το κεφίρ παρέχει στο οργανισμό μας τα πολύτιμα προβιοτικά που βοηθούν στην υγεία του εντέρου αλλά και της ψυχολογίας μας! Ναι σωστά ακούσατε! Έρευνες έδειξαν ότι τα ΄΄κακά΄΄ βακτήρια του εντέρου όταν αυξάνονται δημιουργούν στον οργανισμό άγχος και φοβίες, γι'αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνουμε και ωφέλιμα βακτήρια ώστε να υπάρχει ισορροπία. Κεφίρ λοιπόν!

 

Ροφήματα και βότανα με χαλαρωτικές ιδιότητες

  • Λυκίσκος Ο Λυκίσκος περιέχεται στη μπύρα που μας φέρνει συχνά υπνηλία.
  • Πασιφλώρα Δρα κατασταλτικά και ως ήπιο υπνωτικό

  • Βαλεριάνα Εξαιρετικό ηρεμιστικό της φύσης και ισχυρές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες χωρίς παρενέργειες στη σωστή δόση

  • Χαμομήλι Γνωστό ηρεμιστικό βότανο με ήπια δράση

  • Λεβάντα Χαλαρωτική και σπασμολυτική δράση ιδιαίτερα βοηθητική σε πονοκέφαλο

  • Μελισσόχορτο Εξαιρετικό αγχολυτικό με αντικαταθλιπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες

 

Ρύθμιση θυρεοειδή

Επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Σε περίπτωση που εμφανίζετε συμπτώματα έντονου άγχους επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο ώστε να ρυθμίσετε τυχόν προβλήματα. Ο αρρύθμιστος θυρεοειδής δημιουργεί πολλά ψυχιατρικά προβλήματα στους ασθενείς.

 

Ψυχοθεραπεία και Διαχείριση του Στρες

Απευθυνθείτε σε ένα ψυχολόγο ή έναν ψυχίατρο και μιλήστε. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα δώρο στον εαυτό σας με σκοπό να διαχειρίζεστε πιο αποτελεσματικά τυχόν δυσκολίες και να αποκτήσετε θετική στάση ζωής. Ένα καλός ψυχολόγος θα σας εμπνεύσει να εκπαιδευτείτε στη θετική σκέψη και να αλλάξετε/ βελτιώσετε τους παράγοντες που δυσκολεύουν την καθημερινότητάς σας. Επιπλέον ειδικοί ψυχολόγοι στη διαχείριση του στρες θα σας εκπαιδεύσουν σε τεχνικές που αποδεδειγμένα ωφελούν τη ψυχολογική σας υγεία.

 

Placebo

Μη ξεχνάτε ότι σε αρκετές περιπτώσεις ασθενείς με κατάθλιψη βελτιώθηκαν απλά και μόνο με αγωγή Placebo σε πολλές μα πάρα πολλές έρευνες. Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη που έχετε μέσα σας είναι τεράστια και ότι μπορείτε να καταφέρετε πολύ περισσότερα από αυτά που νομίζετε.

 

Χαμογελάτε!

Ξεκινήστε με χαμόγελο! Eίμαι η Ασπασία Πίζγα, Ψυχολόγος MSc με ειδίκευση στο Στρες και την Προαγωγή της Υγείας. Στο γραφείο μου στο Περιστέρι παρέχω ψυχολογική υποστήριξη σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες και εφαρμόζω τεχνικές διαχείρισης του στρες και των φοβιών σε παιδιά και ενήλικες.

 

Πίζγα Ασπασία, Ψυχολόγος με ειδίκευση σε θέματα Στρες και Προαγωγής Υγείας

Τεστ Άγχους

relationships

Νιώθετε ότι το άγχος σας κυριεύει και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας; 

Κάντε το τεστ για να προσδιορίσετε εύκολα και άμεσα τα επίπεδα του άγχους σας, έτσι ώστε να ξέρετε αν χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας 

Κάντε το τεστ εδώ!