Μήπως ψάχνετε στο ίντερνετ για θέματα υγείας; Κάντε το τεστ για την αρρωστοφοβία

 

 

 

Κάντε ένα σύντομο τεστ 9 ερωτήσεων…

1. Νιώθετε συχνά σωματικές ενοχλήσεις χωρίς σαφή αιτία;

2. Νιώθετε έλλειψη ενέργειας χωρίς σαφή αίτια;

3. Πιάνετε τον εαυτό σας να ανησυχεί συνεχώς για την υγεία σας;

4. Έχετε παρατηρήσει να ταυτίζεστε πολύ με ιστορίες που διαβάζετε ή ακούτε γύρω σας;

5. Παρατηρείτε τα συναισθήματά σας να σωματοποιούνται;

6. Μήπως συχνά ψάχνετε συμπτώματα στο ίντερνετ για να δείτε αν έχετε κάτι;

7. Πραγματοποιείτε τακτικά ιατρικές εξετάσεις ή από την άλλη τις αποφεύγετε τελείως για να μη δείξουν κάτι αρνητικό;

8. Αποφεύγετε μέρη με συνωστισμό ή δραστηριότητες για να μην αρρωστήσετε;

9. Ανησυχείτε συνεχώς για κάτι σε βαθμό που δεν απολαμβάνετε πια τη ζωή; 

 

Αν απαντήσατε τουλάχιστον δύο ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε πιθανότατα έχετε άγχος υγείας αυτό το άρθρο είναι για εσάς.

 

Θυμηθείτε τον εαυτό σας σε μία δύσκολη μέρα.. ψάχνετε στο ίντερνετ για τις ενοχλήσεις που βιώνετε…όπως ‘ζάλη’, κρύος ιδρώτας’, ‘μούδιασμα’, ‘ταχυκαρδία’, ΄βάρος στο στήθος’, ‘δε μπορώ να καταπιώ’, ‘φοβάμαι μη πάθω κάτι’ ή ‘ ποια είναι τα συμπτώματα της τάδε ασθένειας;’ ..πατάτε το κλικ ελπίζοντας ότι θα βγει ένα ανακουφιστικό αποτέλεσμα…Εκείνη τη στιγμή στην πραγματικότητα δίνετε στο διαδίκτυο ιατρική ή μαντική ιδιότητα …..και μπουμ….. Αν το αποτέλεσμα που προκύψει από την αναζήτηση είναι καθησυχαστικό νιώθετε μια προσωρινή ανακούφιση… Από την άλλη μπορεί να έρθετε αντιμέτωπος/η με όχι καλά νέα….Καλείτε αγχωμένος/η το γιατρό και ελπίζετε ότι καταλάβατε ή γράψατε κάτι λάθος. Σκέφτεστε και κυρίως αισθάνεστε φόβο.

Το παραπάνω σενάριο είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι που ψάχνουν τα συμπτώματα τους στο διαδίκτυο. Μελέτες δείχνουν ότι το 80% των χρηστών ψάχνουν πληροοφορίες για θέματα υγείας.  Συνομιλώντας με γιατρούς για το φαινόμενο αυτό, μαθαίνουμε ότι πολλοί άνθρωποι τους επισκέπτονται τρομαγμένοι στο ιατρείο τους ή σε κάποιο εφημερεύων νοσοκομείο-κέντρο υγείας, πεπεισμένοι ότι έχουν κάποια ασθένεια. Από το πόρισμα όμως της εξέτασης τους ανακαλύπτουν ότι δεν ασθενούν αλλά βίωσαν μια έντονη κρίση πανικού.

 

Στο παράδειγμα μας,  το διαδίκτυο «έθρεψε» υπάρχουσες υποβόσκουσες φοβίες και οδήγησε το άτομο σε επισφαλή συμπεράσματα. Οι διαγνώσεις μέσω διαδικτύου σχετίζονται και με έναν κίνδυνο πιο ύπουλο να υποδιαγνωστεί ή υπερδιαγνωστεί μια κατάσταση και το άτομο είτε να υποβληθεί σε αχρείαστες εξετάσεις που κοστίζουν χρόνο και χρήμα είτε το άτομο να αψηφίσει μια κατάσταση υγείας βασιζόμενο σε ένα λάθος συμπέρασμα. Μη ξεχνάμε φυσικά και την πληθώρα προτύπων που προβάλλονται από επιδραστικά άτομα ( Influencer) σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και το Lifestyle τους που ναι μεν έχει μια ψυχαγωγική χροιά αν όμως κάποια από αυτά έχουν την μορφή παρότρυνσης ή αγγίζουν θεματολογίες χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις  ενδέχεται να οδηγήσουν νέα άτομα σε δραστικές και επιζήμιες αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Η χρήση του διαδικτύου μπορεί να έχει θετικό πρόσημο στην υγεία όταν στόχος είναι η γενική ενημέρωση και η κινητοποίηση για πρόληψη. Όταν όμως η χρήση του διαδικτύου έχει καταναγκαστική μορφή - «Δε μπορώ να σταματήσω να ψάχνω» -  τότε μπορεί να οδηγήσει σε επιζήμια χωρίς όρια αναζήτηση ή αποφυγή των ειδικών ιατρών- διατροφολόγων, ψυχολόγων, φυσικοθεραπευτών και λοιπών ειδικοτήτων. Η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου για θέματα υγείας μπορεί να πυροδοτήσει βαρύτατες κρίσεις άγχους και να βάλει το άτομο σε περιττό κόπο ή σε αχρείαστες εξετάσεις. Πολύ συχνά τα άτομα με αρρωστοφοβία νιώθουν ότι χάνουν το έλεγχο και αυτό τα βάζει σε ρουτίνες και ιεροτελεστίες πχ θα πλύνω πολλές φορές τη σαλάτα μου για να μην πάθω δηλητηρίαση ή « Γιατί με πονάει το χέρι μου μήπως έχω αυτό; Aς επαναλάβω τις εξετάσεις σε άλλο ιατρό». Στην πραγματικότητα όμως αυτές οι ρουτίνες τους στερούν πολύτιμο χρόνο και ξεγνοιασιά.

Η υποχονδρίαση δεν είναι σπάνια καθώς έχει επιπολασμό ( εμφάνιση στον πληθυσμό) 1-5%.   Τείνει να αναπτύσσεται με παρόμοιο τρόπο στα δύο φύλα, συνηθέστερα λίγο πριν ή μετά την ενηλικίωση, έχει εξάρσεις και υφέσεις και αρκετά συχνά συνυπάρχουν και άλλες διαταραχές πχ κατάθλιψη, γενικευμένη διαταραχή άγχους, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κτλ. Κάποιες φορές η ένταση των συμπτωμάτων που βιώνουν είναι τόσο έντονη που και οι γύρω τους ανησυχούν μήπως κρύβεται από πίσω κάποια αδιάγνωστη πάθηση. Τα άτομα παρουσιάζουν εμμονές με την υγεία τους, αντιστέκονται σε τεχνικές εκλογίκευσης και καθησυχασμού και πιστεύουν ότι έχουν κάτι που δε τους το βρίσκουν οι ειδικοί. Επιπλέον συχνά αντιστέκονται στη θεραπεία τους με κίνδυνο πράγματι να νοσήσουν σοβαρά, αφού δε λαμβάνουν τις συνιστώμενες από τους ιατρούς τους θεραπείες πχ αντιβιώσεις , αντιφλεγμονώδη και άλλα συνταγογραφούμενα.

 Το έναυσμα μπορεί να είναι μεγάλα ή στρεσσογόνα γεγονότα ζωής όπως η γέννηση ενός παιδιού, η απώλεια ενός κοντινού προσώπου, η ασθένεια αγαπημένου ή υπερπροστατευτικά περιβάλλοντα. Συχνά υπάρχει και γενετική προδιάθεση με άτομα πρώτου βαθμού να εμφανίζουν συγγενείς καταστάσεις άγχους.

Συμπερασματικά, το διαδίκτυο και συγκεκριμένα μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα αρρωστοφοβία. Η μείωση των ενημερωτικών Video μέσω της σίγασης αυτών ή της επιλογής ‘μη εξατομικευμένων βίντεο’ μπορεί να σας ωφελήσει γιατί το διαδίκτυο λόγω της άδειας μικροφώνου που έχετε παραχωρήσει για να έχετε social media γνωρίζει τις ανησυχίες σας και συχνά σας ‘πετάει’ σχετικά βίντεο. 

 

Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει η χρήση ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων να αντιστέκονται στην παρόρμηση συνεχούς ελέγχου στο Διαδίκτυο. Είναι σημαντικό αν νιώθετε ότι εμφανίζετε τέτοιες δυσκολίες να απευθυνθείτε στον ιατρό ή ψυχολόγο και με διαχείριση άγχους, κατανόηση της λειτουργίας των ιδεοληψιών και εκμάθησης νέων συμπεριφορών θα καταφέρετε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την κατάσταση βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής σας. Θεραπευτικά η ταυτόχρονη φαρμακευτική και ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση φαίνεται ότι τα καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία της υποχονδρίασης αλλά και όλων των διαταραχών άγχους. Οι σύγχρονες φαρμακευτικές επιλογές είναι ασφαλείς και με τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου θα βρείτε το θεραπευτικό σχήμα που σας υποστηρίζει καλύτερα. Αναφορικά με τη ψυχολογική υποστήριξη η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία που περιλαμβάνει ψυχοεκπαίδευση, τεχνικές διαχείρισης άγχους και θεραπεία έκθεσης φαίνεται ότι έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα. Επιπλέον,  μελέτες δείχνουν ότι σε ήπιες περιπτώσεις αρρωστοφοβίας η άσκηση μπορεί να έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα καθώς μειώνει το άγχος και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης και το άτομο παρουσιάζει  καλύτερο έλεγχο των αρνητικών σκέψεων. Αν η υπάρχει η δυνατότητα μάλιστα να γυμνάζεστε και στη φύση τότε τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα.

Δείτε επίσης το άρθρο με τη διατροφή που θα ενισχύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια σας να βιώνετε καλύτερη διάθεση και σκέψεις

à Βάλτε στη ζωή σας τα φυσικά αντικαταθλιπτικά

https://nomorestress.gr/index.php/news-events/articles/70-natural-antidepressants

Τεστ Άγχους

relationships

Νιώθετε ότι το άγχος σας κυριεύει και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας; 

Κάντε το τεστ για να προσδιορίσετε εύκολα και άμεσα τα επίπεδα του άγχους σας, έτσι ώστε να ξέρετε αν χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας 

Κάντε το τεστ εδώ!