Εντερική Υγεία = Ψυχική Υγεία

 

Όλες οι πρόσφατες έρευνες συμφωνούν ότι η υγεία του εντέρου επηρεάζει άμεσα τη Ψυχική μας Υγεία. Αλλαγές στη μικροβιολογική χλωρίδα του εντέρου έχουν συσχετιστεί με διαταραχές της συμπεριφοράς, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και ατονία. Η εντερική χλωρίδα χαλάει κυρίως από κακή διατροφή, τη λήψη πολλών αντιβιοτικών, από ιούς και σύνδρομα του εντέρου.

Τα ωφέλιμα βακτήρια, τα προβιοτικά μπορούν να επαναφέρουν την ισορροπία στο έντερο άρα και στην ψυχολογία μας όπως ακριβώς έδειξαν και πειράματα με ποντίκια. Τα ποντίκια με κακή βακτηριακή χλωρίδα ήταν άτονα, δεν έπαιζαν ούτε έτρωγαν και ήταν συνεχώς αγχωμένα ( περπατούσαν φοβισμένα και τοίχο τοίχο- ένδειξη οτι τα ποντίκια έχουν κατάθλιψη) αντίθετα τα ποντίκια με καλή βακτηριακή χλωρίδα έδειχναν ενέργεια, δε φοβόντουσαν να καταλάβουν όλο το πειραματικό χώρο και να περνούν και από το κέντρο - ένδειξη ότι δεν είναι αγχωμένα).

Αν λοιπόν έχετε υπερβολικό άγχος, φοβίες που δεν είχατε παλιά, έντονα ψυχοσωματικά ή λαμβάνεται συχνά αντιβιοτικά ήρθε η ώρα να βάλετε στη ζωή σας προβιοτικά.Η καλύτερη και ευκολότερη λήψη προβιοτικών είναι από το γάλα κεφιρ ή από συμπληρώματα διατροφής προβιοτικών που δίνουν δις και τρις εκατομμύρια βακτηρίων ώστε η αποκατάσταση της ισορροπίας του εντέρου να είναι ευκολότερη.

 

Πίζγα Ασπασία, Ψυχολόγος με ειδίκευση σε θέματα Στρες και Προαγωγής Υγείας

Τεστ Άγχους

relationships

Νιώθετε ότι το άγχος σας κυριεύει και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας; 

Κάντε το τεστ για να προσδιορίσετε εύκολα και άμεσα τα επίπεδα του άγχους σας, έτσι ώστε να ξέρετε αν χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας 

Κάντε το τεστ εδώ!